• RSS
  • Facebook
  • Twitter

youtubeDe rechten voor muziek en video’s zijn enorm aangescherpt, dit werd bekend gemaakt in de nieuwe plannen van Buma/Stemra. Vanaf 2010 dient iedereen die muziek publiceert op zijn of haar website daarvoor een licentie te hebben. Zelfs websites, of blogs, die geen winstoogmerk hebben. Eerder in 2008 had Buma/Stemra al aankondigingen gestuurd naar de blogs, toen was daar felle kritiek op. Nu lijkt het erop dat deze nieuwe licentie normen vanaf 2010 in zullen gaan.

De videoclips van artiesten zijn momenteel in veelvoud te zien op YouTube, en vanaf deze website worden ze overgenomen op community sites. Mensen zetten de videoclip op de Hyves pagina, blog of persoonlijke website. Dit mag nu dus niet meer. Als een persoon 6 video’s (of minder) wilt plaatsen op het Internet, dient deze € 130,- te betalen aan licentiekosten. In 2008 is de organisatie gestart met een onderzoek naar de snelle opkomst van de digitale media. De piraterij via het Internet is ook nog steeds extreem hoog, en daarom begrijpen velen web-loggers ook niet waarom juist zij worden aangepakt.

Vanaf vandaag kunnen beheerders van websites, blogs, of zelfs een Hyves pagina een brief ontvangen van Buma/Stemra. Hierin worden zij voor de keuze gezet. Zij kunnen de inhoud verwijderen van hun website, indien dit niet is gebeurd zal er volgens het nieuwe regime een factuur worden verzonden. Hoeveel websites worden aangepakt, en hoe Buma/Stemra deze controle wil uitvoeren is verder niet bekend.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...