Vandaag maakte auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra bekend ook facturen te gaan sturen naar blogs, sites en profielen die ook online muziekvideo’s publiceren. De profielen op Hyves , staan samen met blogs, vol met videoclips van artiesten. Na dat het nieuws bekend werd is er dus ook veel kritiek en verweer opgekomen, zelfs politiek Den Haag is er op tegen.
Vanmiddag zijn de eerste petities gestart. U kunt hier zo’n petitie tekenen om zo uw mening te geven over de nieuwe regelingen van Buma/Stemra. In deze nieuwe regeling, waar wij u vanochtend al over meldde (link), wil de auteursrechtenorganisatie alle websites aanpakken die muziek publiceren zonder licentie. Het gaat hier dus ook om websites, blogs, profielensites zonder enig winstoogmerk.
Maar naast de makers van de websites is er ook protest gekomen vanuit onverwachte hoek. De politiek heeft zich er ook mee bemoeid, en er zijn meerdere vragen over gesteld in de Tweede Kamer. Zo ijn CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven verbaasd over de plannen. Zij hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hisch Ballin (Justitie). “Elke Hyves-pagina heeft tegenwoordig wel (muziek)fragmenten. Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, zie ik in het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan.”, zo geeft CDA-kamerlid Pieter Omtzigt aan.