• RSS
  • Facebook
  • Twitter

krantrecessieEen grote bron voor inkomsten zijn adverteerders. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s geadverteerd in Nederland op het Internet. Voorheen hielden de websites enkel en alleen nog maar de adverteermogelijkheden aan zoals deze bekend waren via de oudere media (kranten, tv en radio). Je plaatst een advertentie, en daar betaal je geld voor. Maar ook die tijd is inmiddels veranderd.

Er zijn steeds meer methodes om te adverteren, of te laten adverteren. Al deze methodes worden vaak in marketing afkortingen genoemd. Zo heb je de CPM, cost-per-mille. De adverteerder betaald dan per 1000 vertoningen van de advertentie. Dit is een prestatieongebonden betaling, zoals dat ook voorheen bij de oudere media was. Het voordeel van de moderne media is echter dat er ook mogelijkheden zijn om prestatiegebonden te adverteren. Dat kan bijvoorbeeld via CPC, cost-per-click. Met deze methode betaal je een vast bedrag per bezoeker dat op de advertentie klikt en daarmee wordt doorgelinkt naar de website van de adverteerder. Een adverteermogelijkheid die met oudere media volstrekt onmogelijk is.

Dan hebben we ook nog de CPL, cost-per-lead. Dat is een adverteermogelijkheid die minder vaak voor komt, daarbij betaalt de adverteerder voor elk aangeleverde lead, zoals een contactformulier of enquêteadres. En sinds de laatste jaren is er nog een nieuwe vorm van adverteren bij toegevoegd. Zo is er CPO, cost-per-order, waarin de bedrijven betalen per product dat ze verkopen. In sommige gevallen wordt dan ook gewerkt op provisie, dus dat de bedrijven een vast percentage van de omzet ontvangen. Deze laatst genoemde adverteermogelijkheid wordt ook wel CPS, cost-per-sale, genoemd.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...