• RSS
  • Facebook
  • Twitter

youtubeEr blijft grote onduidelijkheid over de nieuwe regels van Buma/Stemra die in 2010 in moeten gaan. Gisteren heeft Buma/Stemra een persconferentie gehouden om zo wat duidelijkheid te creëren. Maar het lijkt er op dat de boodschap niet helemaal goed is over gekomen. Velen websites publiceren verschillende uitslagen van deze persconferentie, waardoor het totaal niet duidelijk is of er in 2010 nog video’s van YouTube op uw Hyves of blog mogen gevoegd.

Aller eerst gaf Buma/Stemra aan op te komen voor de rechten van componisten, artiesten en tekstschrijvers. Voor het gebruik van het materiaal dient 130 euro betaald te worden als een website of profiel op netwerksite daar 6 of minder video’s op plaatst. Als er meer video’s worden gepubliceerd zal er dus ook een hogere vergoeding zijn. Buma/Stemra reageerde in de persconferentie wel op de ophef van uit de Tweede Kamer. Zo zeiden ze:”We gaan niet jagen op particulieren, maar als je auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt, moet je daar toestemming voor hebben en ook voor betalen”, aldus directeur Cees Vervoord. Via een soort scanner hoopt Buma/Stemra vanaf 2010 dit materiaal op te gaan sporen. Particulieren zullen dan vervolgens eerst een mogelijkheid krijgen om het materiaal van de website te verwijderen, voor dat er een rekening wordt gepresenteerd. Buma/Stemra wil ook afspraken maken met websites als YouTube en Hyves. Indien zij rechten voor een video hebben betaald is een gebruiker van Hyves of YouTube dus wel vrij om deze over te nemen. Maar zowel de makers van YouTube als Hyves reageren dat zij nog van niets weten, Hyves liet ook weten niets te willen veranderen. De onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving blijft.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...