• RSS
  • Facebook
  • Twitter

dsbbankDuidelijk blijkt uit de persconferentie van Dirk Scheringa dat hij de bal bij een andere partij ligt. “Wij zijn niet failliet, wij zijn kapot gemaakt! Wij zijn door boekhoudkundige trucs kapot gemaakt!”, zo stelt Dirk Scheringa. 2000 man werkgelegenheid en Wouter Bos had hen kunnen redden. Dit was de grote boodschap. Maar hij stelde nog veel meer, hier een compleet en uitgebreid verslag van de persconferentie van de DSB Bank.

De complete raad van bestuur was aanwezig en Dirk Scheringa deed zelf het woord. De voltallige Nederlandse pers was hierbij aanwezig. Bij de DSB Bank zijn er dingen niet goed gegaan en daarvoor heeft de bank zijn excuses voor aangeboden en daarbij ook producten veranderd. Velen klanten hebben ze daarmee kunnen helpen, zo stelt Dirk Scheringa. Maar de DSB Bank is in een scenario gekomen dat zijn weer ga niet kent. De DSB Bank wil graag weten wat er allemaal achter de schermen is gebeurd. De DSB Bank heeft op de bewuste zondagnacht 7 uur overleg gehad en ondertekent dat Dirk Scheringa binnen een week moest aftreden en zijn aandelen zouden worden verkocht. Vervolgens heeft de DSB Bank wel vier keer uitstel gekregen, en terecht volgens de DSB Bank omdat de rechtbank goed naar de cijfers en mogelijkheden heeft gekregen. Op zondag was er nog maar 4 miljoen op de bank, waarna het lek opkwam. In de media werd verteld en werd ook weer geld opgenomen. Zo verklaarde Dirk Scheringa zelf over de afgelopen weken.

Ook stelt Dirk Scheringa dat de DSB Bank zelf kapot is gemaakt. Na de lange vergaderingen was Dirk Scheringa ontheven van zijn functie en binnen een week zou er een opvolger komen, en zijn aandelen moesten verkocht worden. In 32 jaar tijd heeft hij zijn bedrijf opgebouwd, waarna hij alles heeft opgeruimd en zijn privé spullen heeft ingepakt en alles in zijn eigen bedrijf moest inpakken. Op dat moment heeft hij zelfs zijn eigen vermogen omgezet naar een andere bank Vervolgens bleek dat het niet de goede kant op ging en heeft hij zijn geld teruggestord, en daarmee gaf hij aan zo net zo veel risico te lopen als de andere spaarders.

Ook stelt Dirk Scheringa dat het bedrijf absoluut niet ten onder is gegaan voor de liefde voor kunst en voetbal. Zo ging er 50 miljoen euro naar voetbalclub AZ en zijn eigen museum. Maar volgens Scheringa was dit een pure investering omdat er zo heel veel winst uit kon worden gemaakt. Wie de DSB Bank met opzet kapot heeft gemaakt, dat weet ook Dirk Scheringa zelf niet. Maar hij hoopt daar door dat onderzoek uit te komen. “Het is onbegrijpelijk.”, zo reageert hij nogmaals. Daarnaast is er nog niet bekend of het museum door zal gaan. Dirk Scheringa heeft al zijn prive kapitaal gestoken in het maatschappelijk nut, dat was zijn manier om het terug te geven aan de samenleving. En de kans is dus groot dat het moeilijk zal worden de komende week om het hoofd boven water te houden. Dirk Scheringa is zelf ook alles kwijt. Dirk heeft zelf alleen nog zijn huis, en gaat met opgeheven hoofd aan de slag en wil een boek gaan schrijven of een film gaan maken. Want hij gaat met opgeheven hoofd door. Hij, zijn medewerkers en velen zijn kapot gemaakt.

Er is ook geen begrip voor Wouter Bos. Niet alleen de bank is failliet, maar met een injectie van Wouter Bos had hij ook de werkgelegenheid zo behouden. Dirk Scheringa gaat rustig nadenken en kijken wat zijn plannen worden voor de toekomst. Maar wellicht gaat hij in de politiek, want daar liggen al tijden zijn interesses. Maar wil zich eerst richten op het leiden van AZ. Vanochtend had hij al gezegd:”Misschien leid ik wel de Partij voor de Mensen.”. De Amerikaanse bank had ook geen interesse om de over te nemen. De bewindvoerders hebben een gesprek gehad met deze bank, en naar aanleiding van dat gesprek hebben zij de spullen gepakt. Dat is telefonisch gebeurd en heeft slechts 5 minuten geduurd. Maar Dirk Scheringa vond het niet verstandig daar verder op in te gaan.

In totaal is Dirk Scheringa 250 miljoen euro kwijt geraakt, maar ook 40 miljoen euro aan kunst. Vanochtend heeft hij het personeel toegesproken. Dit was erg emotioneel, er is gelachen en een traan gelaten. Het was een afsluiting van 32 jaar een eigen bedrijf hebben. Dirk Scheringa voelt zich ook schuldig, hij heeft dingen niet goed gedaan.

Categories: Actueel, Algemeen

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...