• RSS
  • Facebook
  • Twitter

tvOmroepen (Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland, SBS, MTV, Het Gesprek, The FrontDoor, en VCR), distributeurs (KPN, UPC Nederland, Canal Digitaal, NLKabel, Tele 2, Ziggo en CAIW) en producenten (Endemol, OTP, NVS en Palm Plus) willen met een nieuw plan een einde maken aan het monopoly dat wordt gespeeld door Buma/Stemra.

Initiatiefnemer Ad van Loon legt uit:”Auteursrechtenorganisaties hebben een grote machtspositie, omdat zij het verbodsrecht kunnen uitoefenen. Hiermee kunnen zij de uitzending van een tv-programma verbieden, als zij niet worden betaald. Daardoor is er geen onderhandelingsruimte. De auteursrechtenorganisaties gebruiken hun machtspositie om omroepen en distributeurs hoge ondoorzichtige tarieven op te leggen. Hoe auteursrechtenorganisaties de tarieven vaststellen en de gelden onder de makers verdelen is onduidelijk.’ Vooral de grootste en oudste auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is de tv-sector een doorn in het oog. Van Loon: ‘In 2006 heeft Buma/Stemra bij de kabelsector nog een tariefverhoging van 7 % afgedwongen door te dreigen met het verbodsrecht.”. Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra onder vuur ligt. Eerder lag Buma/Stemra al onder vuur om┬áde omstreden embeddedtax.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...