• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Diensten marketing

Posted by Henri 0 Comment

dienstenDienstenmarketing, waar ook vaak de Engelse term service marketing voor wordt gebruikt, richting zich voornamelijk op de marketing van diensten. Voorheen bestond er alleen marketing voor de producten die verkocht konden worden, vervolgens werd ook ontdekt dat marketing effectief kon zijn voor diensten. Met de komst van Internet is hier helemaal een stijging in gekomen.

Door de komst van het Internet zijn er dus ook heel erg veel nieuwe diensten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, Hyves en Facebook. Allemaal online diensten, en dit lijstje is erg lang geworden. Ook andere diensten zoals advocatuur, adviseurs, banken, restaurants, hotels, kappers, retailers, gezondheidszorg e.d. maken tegenwoordig veelvoudig gebruik van marketing. Toch dienstenmarketing heel anders dan de marketing voor producten en goederen. Hier de grootste verschillen.

  • Goederen zijn tastbaar en diensten niet.
  • Geen voorraad, diensten kunnen niet opgeslagen worden.
  • Diensten zijn doorgaans een co-productie, de klant moet aanwezig zijn en soms zelfs intensief meewerken (opleiding: een student moet wel studeren en van patiënten wordt in toenemende mate een actieve en constructieve rol verlangd).
  • Bij diensten moeten veel faciliteiten dicht bij de klant geïnstalleerd zijn, bij producten juist dicht bij het fabricageproces. Het vervaardigen van producten is daardoor vaak kapitaalintensief; het leveren van diensten juist arbeidsintensief.
  • Het gepercipieerde risico is voor diensten groter dan voor goederen

In dienstenmarketing wordt daarom ook vooral de nadruk gelegd op goede service en klanttevredenheid.

Categories: Actueel, Advies, Algemeen, Marketing

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...