• RSS
  • Facebook
  • Twitter

muziekTot het einde van het jaar blikken we op Strategie Online terug op belangrijke gebeurtenissen die er voor zorgde dat een onderwerp meerdere dagen of soms weken in het nieuws was. in dit lijstje mag natuurlijk de affaire en relletjes rondom Buma/Stemra niet worden vergeten. Buma/Stemra maakte in oktober bekend een tol te willen heffen over het embedden van YouTube video’s. En daar was Nederland niet blij mee…

2 oktober || Buma/Stemra licenties enorm aangescherpt
De rechten voor muziek en video’s zijn enorm aangescherpt, dit werd bekend gemaakt in de nieuwe plannen van Buma/Stemra. Vanaf 2010 dient iedereen die muziek publiceert op zijn of haar website daarvoor een licentie te hebben. Zelfs websites, of blogs, die geen winstoogmerk hebben.
2 oktober || Politiek is ook tegen muziektax
Na dat het nieuws bekend werd is er dus ook veel kritiek en verweer opgekomen, zelfs politiek Den Haag is er op tegen.
Vanmiddag zijn de eerste petities gestart.
7 oktober || Onduidelijkheid over Buma/Stemra blijft
Er blijft grote onduidelijkheid over de nieuwe regels van Buma/Stemra die in 2010 in moeten gaan. Gisteren heeft Buma/Stemra een persconferentie gehouden om zo wat duidelijkheid te creëren. Maar het lijkt er op dat de boodschap niet helemaal goed is over gekomen. Velen websites publiceren verschillende uitslagen van deze persconferentie, waardoor het totaal niet duidelijk is of er in 2010 nog video’s van YouTube op uw Hyves of blog mogen gevoegd.
8 oktober || Kritiek op Buma/Stemra neemt toe
De kritiek op Buma/Stemra blijft maar toenemen. Als je een rondje langs blogs maakt is de ene blog nog erger dan de andere. De bloggers zijn boos, en maken de ideeën van Buma/Stemra met de grond gelijk. Precies een week geleden begon het toen Buma/Stemra de plannen bekend maakte om daarin een tax te gaan heffen over licenties van muziek en video’s op blogs en profielensites.
9 oktober || Buma/Stemra komt tegemoet
De vlaggen mogen naar buiten! Na ruim een week heeft Buma/Stemra besloten de tax over het embedden van videoclips van YouTube niet door te laten gaan! Alleen voor commerciële diensten en bedrijven zal de tax in gaan. Voor consumenten en niet-commerciële organisaties zal er dus niets veranderen.
14 oktober || Opnieuw commotie rond Buma/Stemra
Opnieuw staat Buma/Stemra in het middelpunt van de media. De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben van zich laten horen en vinden het belachelijk dat Buma/Stemra de tax nog wel steeds voor bedrijven wil laten in gaan in 2010. Buma/Stemra behartigt de belangen van de componisten, tekstschrijvers en artiesten.
30 oktober || TV-sector wil minder macht Buma/Stemra
Omroepen (Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland, SBS, MTV, Het Gesprek, The FrontDoor, en VCR), distributeurs (KPN, UPC Nederland, Canal Digitaal, NLKabel, Tele 2, Ziggo en CAIW) en producenten (Endemol, OTP, NVS en Palm Plus) willen met een nieuw plan een einde maken aan het monopoly dat wordt gespeeld door Buma/Stemra.
2 november || Downloadverbod schrikt Nederland op
Lijkt Nederland net de klap te hebben overwonnen van Buma/Stemra is nu ons eigen kabinet aan de beurt. Zij zullen een downloadverbod gaan invoeren dat het downloaden van muziek, films en games moet gaan verbieden. Over 3 jaar is het verleden tijd om je favoriete muziek zomaar via Internet of dergelijke software te downloaden.
11 december || Downloadverbod moet stop worden gezet
Het downloadverbod moet stop worden gezet, zo stelt de consumentenbond. Het voorgenomen downloadverbod van de overheid valt totaal niet in goede aarde. De Consumentenbond is een actie gestart om te voorkomen dat het gratis downloaden van games, muziek en video’s verleden tijd wordt.
14 december || Buma/Stemra schaft hele embedded-regeling af
Buma/Stemra maakt bekend dat zij ook zullen afzien voor het voornemen om de embedded-regeling van toepassing te laten zijn op bedrijven en commerciële instellingen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het voorstel van de overheid om het gratis downloaden te verbieden.

Categories: Actueel, Algemeen, Dossier

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...