• RSS
  • Facebook
  • Twitter

internet_httpWanneer we internetbeheerder ICANN moeten geloven is Internet bijna vol. De organisatie roept dat er nog ongeveer 400 miljoen ip-adressen beschikbaar, dat is minder dan 10 procent van het totaal. ICANN vraagt dan ook op maatregelen.

In theorie zijn maximaal 4.294.967.296 ip-adressen beschikbaar, inmiddels zijn er echter al ongeveer 4,3 miljard ip-adressen vergeven. Iedere computer of elk ander apparaat dat toegang tot het internet heeft krijgt een eigen unieke nummer, het zogenaamde ip-adres. In 1981, toen de huidige van dit Internet Protocol werd vastgelegd, leken 4.294.967.296 ip-adressen genoeg te zijn om iedereen te voorzien van toegang tot Internet… Inmiddels blijken er echter nog maar ongeveer 4 miljoen ip-adressen beschikbaar.

De groei van het aantal apparaten dat een ip-adres gebruikt is de oorzaak van het opraken van de adressen. Omdat, naast de computer, tegenwoordig ook mobiele telefoons, muziekspelers, televisies en gameconsoles vaak een internetverbinding hebben is de groei enorm.

Internet raakt vol
Het duurt niet lang meer totdat het internet ‘vol’ is, beweert ICANN. ICANN, de organisatie die de infrastructuur van internet beheert, zegt dat het lastig te voorspellen is wanneer de voorraad aan ip-adressen precies op zal zijn, maar op basis van een voorzichtige schatting zijn over twee jaar alle ip-adressen vergeven.

Omdat veel ip-adressen zijn uitgedeeld aan internetproviders, hoeft dat niet onmiddelijk tot problemen te leiden voor consumenten. Het gros van de uitgedeelde ip-adressen zijn door de providers niet daadwerkelijk in gebruikgenomen. Deze ip-adressen zouden zij dus aan klanten kun blijven uitgeven.

Overstappen op IPv6
ICANN roept onder meer internetproviders en telecombedrijven echter wel op om binnen zo snel mogelijk over te stappen op  IPv6, de nieuwe versie van het Internet Protocol. Omdat dat systeem veel langere adressen gebruikt zijn veel meer combinaties mogelijk, waardoor het maximum aantal ip-adressen dan uitkomt op 3,4 x 1038. Voor iedere aardbewoner zijn er dan vele miljoenen ip-adressen beschikbaar.

Veiligheid
Ondanks dat IPv6 al in 1998 ontwikkeld werd, maken de internetproviders weinig haast met het invoeren van het systeem. Naast de uitbreiding van het aantal beschikbare ip-adressen, zou het systeem volgens ICANN  snellere en veiligere verbindingen mogelijk maken.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...