• RSS
  • Facebook
  • Twitter

ict_op_scholenUit onderzoek van het Kohnstamm Instituut blijkt dat computers in een klaslokaal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan betere leerresultaten, maar ook leraren een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren. De resultaten van het onderzoek, voor opvoeding en onderwijs, zijn vrijdag gepubliceerd.

Het onderzoek is in opdracht van Kennisnet, een advies en ondersteuning leverende organisatie voor met name ICT-projecten op onderwijsinstellingen, verricht. Twee jaar lang experimenteerde tien middelbare scholen met uiteenlopende ICT-projecten, waarvan het Kohnstamm Instituut de resultaten bestudeerde.

Als onderdeel van het onderzoek werd aangetoond dat scholieren die wiskundeles krijgen met behulp van ICT, betere resultaten behalen dan leerlingen die op de traditionele wijze les kregen. Het gebruik van een digitaal schoolbord draagt verder bij aan het plezier van leerlingen in wiskunde.

Onder begeleiding van een onderwijsassistent oefenden leerlingen op een andere school spelling en begrijpend lezen op de computer. Leerlingen die taalonderwijs van een docent kregen scoorde echter even goed als de leerlingen die op de computer hadden geoefend. Uit herhaling van het onderzoek kon worden bevestigd dat bij een goede inzet van ICT, leerlingen met de helft van de docentenuren minimaal dezelfde resultaten kunnen behalen dan normaal.

Zelf gaven de leraren aan dat zij met wat hulp, van moderne technologie, de leerlingen beter op maat konden bedienen. Ook kunnen zij dan meer aandacht besteden aan problemen van individuele scholieren. Tevens werd door de leraren vastgesteld, dat leerlingen beter gingen plannen en beter overzicht hielden van de werkzaamheden die nog gedaan moesten worden.

Categories: Verbeter

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...