• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Contact met je klanten of fans kun je op veel verschillende manieren krijgen.
Vandaag de dag kun je daar virtuele omgevingen, sociale netwerken of intenet prima voor gebruiken. Maar welke manieren worden door de klanten en fans nou ook echt gebruikt? Nederlandse ondernemers hebben recent de voetbalclub Real Madrid geholpen bij het online contact met hun fans op een innovatieve manier.
Wil je weten wat de voetbalgigant allemaal doet? Lees dan verder.

ABSRD is een Nederlands bedrijf uit Utrecht die veel online avatars hebben gemaakt. Zo hebben zij bijvoorbeeld de virtuele wereld WhyRobbieRocks opgericht. Tegenwoordig is het bedrijf gericht op de toepassing van style tools. Dit zijn de hulpmiddlen waarmee je zelf snel en makkelijk een avatar of online persoon kan vormgeven. Hierdoor is ABSRD in contact gekomen met Real Madrid. Sterker nog: ze besloten om met de Nederlanders in zee te gaan om een nieuwe dienst op Facebook neer te zetten. Waarom is zo’n bedrijfje uit Nederland nou interessant voor een gigant als Real Madrid?

Wat ABSRD te bieden heeft klinkt simpel maar spreekt toch aan. Ze bieden met hun style tool mensen de mogelijkheid om hun online persoonlijkheid te stylen zoals zei het willen.
Je kunt je avatar dus aankleden zoals je het zelf wilt. Maar wat moet een voetbalclub daar nou mee?
Nou, een voetbalclub heeft een enorme hoeveelheid fans die hun club willen showen aan vrienden. Dat kan met de tool van ABSRD. Zo kunnen ze de nieuwste shirts, retroshirts, sjaals, petjes en schoenen van hun favoriete voetbalclub aanschaffen en aan iedereen laten zien.

De  nederlandse clubs durven niet

Hoewel dit heel helder lijkt, was het moeilijk om de Nederlandse clubs hiervan te overtuigen. Zij werken nog te veel op een ouderwetse manier en proberen een beschermde leefomgeving op te bouwen. Eric Mieras, die namense de ABRSD contact heeft met verschillende Nederlandse topclubs, ziet dat er meer succes mogelijk is als bedrijven op zoek gaan naar de plekken waar hun fans zich al online bevinden. Daar kan je je fans iets nieuws bieden, iets wat waarde toevoegd aan hun online beleving.

Mensen steken online heel veel tijd in het aankleden van hun avatar, hierdoor biedt een style tool veel mogelijkheden. Kansen die voetbalclubs al Real Madrid, Liverpool, en Bayern Munchen herkennen. Toch zijn veel organisaties nog te bang om de ‘wijde wereld’ in te trekken en kiezen hun nog voor een zelf-beheerde community

De Fans

Real Madrid beheerd haar fanpagina zelf, maar laat de fans hier wel aan het woord. De club kijkt vooral hoe zij fans op Facebook kan ondersteunen. Het idee van de style tool van ABSRD om avatars in clubkleding te steken past goed bij hun strategie. Een belangrijke feature van deze tool is dat hij op vele plekken kan worden ingezet.
Fans kunnen hun avatar op Facebook in een mooi shirt van Real Madrid steken, maar dit ook gebruiken op andere sociale media zoals Twitter. Bovendien kan je de afbeelding van de avatar opslaan of via een URL ergens anders zetten. Verder kan je de avatar via een HTML-code direct op een eigen website zetten.

Mogelijkheden voor A-merken met fans

Is het leuk om online een shirt aan te schaffen? Eric Mieras verder dat er veel interesse voor is. In de eerste week na de lancering van de tool hebben al 20.000 mensen de tool bekeken of gedeeld. Hoeveel van deze mensen overgaan tot het kopen van een shirt of ander item is nog even afwachten. De kosten die hieraan verbonden zijn voor Real Madrid zo’n 5 – 50 credits. 50 credits is €0,90.

De credits kunnen niet alleen gekocht worden, maar ook worden weggegeven als cadeau. Zo kunnen fans elkaar een item geven. Hier ligt ook een mogelijkheid voor andere merken. Zo kan een frisdrankfabrikant fans een shirt kado geven, indien de fan een avatar met een drankje in de hand maakt. Merchedising en reclame is anno 2010 allang  niet meer exlusief voor echte personages, het is boeiend om te zien dat zelfs onze avatars daar aan moeten geloven.

Werken aan creatieve features

Om de style tool aantrekkelijk te houden, wordt er op het moment hard gewerkt aan de uitbreiding van items en features die passen bij de belevingswereld van de gebruikers. Daarbij kun je denken aan de verzamelingen. Zo heeft Real Madrid al 30 retroshirts vanaf 1902 beschikbaar in Facebook. Een andere mogelijkheid is om bepaalde shirts voor een wedstrijd uit te brengen, die fans een seizoen lang kunnen sparen. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe features zoals online ontmoetingsplaatsen voor fans. Om te zorgen voor voldoende creativiteit zijn er 25 studenen van de opleiding Cross Media Design uit Utrecht uitgenodigd om met wilde ideeën te komen.

Met Real Madrid heeft ABSRD een eerste grote voetbalclub geïnteresteerd gekregen. Ondertussen zijn ze in gesprek met verschillende andere grote internationale clubs en zullen er waarschijnlijk snel meer partijen volgen. Mieras geeft aan dat er ook voor andere branches genoeg mogelijkheden zijn. Als de consumenten maar iets met het merk hebben. Het aankleden en showen van avatars is iets waar mensen op sociale netwerken veel tijd aan besteden. Style tools spelen hierop in en zo liggen er voor de merken extra mogelijkheden om contact te hebben met hun klanten. Real Madrid weet hoe dit werkt, dankzij de creatieve ideeën van de Nederlandse ondernemers.


Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...