• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Het ministerie van jusitie gaat de lijst met geblokkeerde websites niet bekend maken. Ook wordt er niet bekendgemaakt welke technologie er gebruikt wordt en wat de procedures voor plaatsing en verwijdering van de lijst zijn.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) noemt het niet verstrekken van de informatie ‘onacceptabel’.

”Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat er precies wordt afgesproken tussen providers”, zegt directeur Ot van Daalen.

Het ministerie kondigde eind 2009 aan binnen een jaar een lijst te willen publiceren met verboden websites. Hiervoor zal het ministerie samenwerken met internetproviders. Op dit moment overleggen de partijen over de manier waarop de lijst moet worden samengesteld.

Internetonderzoeker Rejo Zenger diende een WOB-verzoek in waarin hij verzocht om inzage in de contracten, de technologie en de procedures. Het ministerie heeft laten weten dat zij de stukken niet openbaar kunnen maken, omdat ze niet over de informatie beschikt.

Minister van justitie Hirsch Ballin heeft ook een wetsvoorstel ingediend waarin hij pleit voor een andere aanpak van computercriminaliteit. Zo wil hij websites met bijvoorbeeld kinderporno kunnen blokkeren zonder toetsing van de rechter. Om het proces te kunnen versnellen worden rechters in dat geval pas ná de blokkade geraadpleegd.

Volgens critici werkt dit overheidscensuur in de hand. De Tweede Kamer moet nog debatteren over het concept-wetsvoorstel.

Categories: Actueel, Algemeen

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...