• RSS
  • Facebook
  • Twitter

In de top tien van de door Nederlanders meest gezochte zoektermen, staan ook dit jaar weer de social media en aanbieders van e-mailaccounts.
Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Zeitgeist-lijsten van Google.

Ook dit jaar werdt er weer het meest gezocht op Hyves, daarna komt Youtube en Google zelf stootte ‘online’ van de derde plaats. Marktplaats staat ook net als vorig jaar weer op de vierde plek en nummer vijf is dit jaar Facebook. Vorig jaar was de vijfde plek voor Google.

Een verklaring hiervoor is dat ”mensen het makkelijker vinden om via de zoekmachine van Google op Hyves of Facebook terecht te komen, in plaats van het hele webadres in te moeten typen”, zegt een woordvoerder van Google.

De reden dat Google naar de derde plek is geschoven is ”dat Google te maken heeft met producten die mensen willen vinden.”

‘Hyves en Facebook zijn een wereld die steeds toegankelijker wordt’, aldus analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper.

Vooral de jeugd maakt gebruik van sociale netwerken. ”Dat heeft te maken met het gedrag van deze jongeren. Zij kunnen met hun smartphones op elk moment van de dag via Hyves of Facebook laten weten wat zij aan het doen zijn”, zegt Achterberg. ”Sociale netwerken hebben een plekje veroverd in onze communicatieketen en zijn niet meer weg te denken.”

Dit beaamt algemeen directeur Henk Schulte van onderzoeksbureau Millward Brown. ”Een leven zonder social media is niet meer mogelijk.’ Het verbaast hem niks dat Hyves en Facebook in de top vijf van meest gezochte zoektermen van Google staan. ”Je moet niet onderschatten hoe belangrijk social media zijn voor de communicatie. Een oma aan de andere kant van de wereld kan bijvoorbeeld via Facebook zien hoe het met haar kleinkinderen in Nederland gaat.”

Volgens Schulte zijn en worden de sociale┬á netwerken steeds belangrijker. ”Maar het karakter van social media zal wel veranderen. Je ziet dat Facebook zich steeds meer op volwassenen richt, terwijl Hyves meer aandacht besteed aan kinderen.”

Categories: Actueel, Algemeen

Populair

sbs6

Is Nederland SBS-mar

In 2006 werd SBS een serieuze concurrent binnen omroepland toen ...

Exclusief interview

Dagelijkse leven Onze bezoekers waren voornamelijk erg geïnteresseerd in de personen ...

ReclameBlik: Bier

We beginnen bij de marktleider van de biermarkt. Heineken. Heineken ...

Positiviteit: Mannen

We nemen weer even de bouwvakkers als voorbeeld. Zij staan ...

Welkom op het Strate

Anno 2009 is het hebben van alleen een website niet ...